شارژ ساختمان و دردسر های جمع آوری آن

با جرات می توان گفت در چند سال اخیر فرهنگ آپارتمان نشینی و زندگی در ساختمان های چند طبقه در بین عموم جا افتاده است و همه ما تا حدود زیادی از شرایط و قوانین زندگی در این سازه ها با خبر هستیم. یکی از این قوانین حق شارژ ساختمان و دردسر های جمع آوری آن می باشد که بر دوش ساکنین آن ساختمان می باشد.

فهرست عناوین

درست است که همه ما اطلاعاتی در این باره داریم اما هنوز هم در بسیاری از ساختمان ها به عنوان یک چالش بزرگ شناخته می شود و دردسر های مخصوص به خود را دارد. اما این شرایط باید تا کی ادامه دار باشد؟

حق شارژ ساکنین
حق شارژ ساکنین

حق شارژ ساختمان چیست؟

شارژ ساختمان شامل هزینه های مشترکی است که در ساختمان وجود دارد و هر یک از ساکنین باید سهم خود را به صورت ماهانه پرداخت نمایند. که البته با عبارت شارژ در بین عموم شهرت یافته است. اما سوالی که مطرح می شود این است که این شارژ چقدر است؟ میزان آن با توجه به نوع مجتمع، امکانات و تجهیزاتی که دارد و … مشخص می شود.

البته در پایه آن قانون وصول شارژ وجود دارد که مطابق با آن می باشد. حق شارژ به مدیر ساختمان داده می شود و وظیفه خرج نمودن آن به عهده مدیر است.

پرداخت شارژ ساختمان
پرداخت شارژ ساختمان

شارژ ساختمان برای چه مواردی دریافت می شود؟

این هزینه که توسط ساکنین جمع اوری شده و مدیر ساختمان نیز سهم خود را به آن اضافه کرده است، طبق قانون برای موارد زیر خرج می شود:

  1. هزینه سرایداری ساختمان
  2. تعرفه برق، گاز و آب در بخش های مشترک ساختمان
  3. تعمیر و تجهیز کردن امکانات سازه
  4. تمیز کردن و نگهداری محوطه ساختمان
  5. نظافت راه پله و لابی
  6. تعمیر تجهیزات الکتریکی مانند لامپ های سوخته و …

همانطور که قبلا هم گفتیم این هزینه ها بسته به ساختمان و متراژ و … متفاوت است. شاید با خود بگویید که ما علاقه ای به داشتن گل و گیاه در حیاط نداریم و نمی خواهیم شارژ آن را پرداخت کنیم! اما باید بدانید که این هزینه ها توسط هیئت مدیره تعیین می شود و باید از آن پیروی نمایید.

نکته مهمی که باید بدانید این است که در صورتی که یکی از ساکنین ساختمان آسیبی به یکی از اجزا و بخش های عمومی ساختمان بزند باید خسارت آن را جدا از شارژ پرداخت نماید. به عبارتی حق شارژ برای خسارت های شخصی که به بخش های عمومی زده می شود استفاده نمی شود.

زمانی که یکی از سکنه حق خود را پرداخت نکند، چه باید کرد؟

اگر جز مدیران خوش شانسی هستید که تمامی خانواده های مجتمع بدون هیچ بحثی در سر برج حق خود را پرداخت می کنند، دغدغه زیادی نخواهید داشت. اما همیشه هم شرایط به این خوبی پیش نمی رود و در برخی مواقع ممکن است یکی از سکنه ها به هر دلیلی نخواهد شارژ ساختمان را پرداخت کند، در این شرایط با جنگ و دعوا کار به جایی پیش نمی رود. نمی شود هم که دیگر همسایه ها حق آن ها را پرداخت کند. قطعا مدیر هم نمی تواند سهم آن را پرداخت نماید. اما در این صورت چاره کار چیست؟ قانون، درست متوجه شده اید، قانون در این مراحل به راحتی مشکل شما را برطرف خواهد کرد.

رعایت قوانین در ساختمان
رعایت قوانین در ساختمان

قوانین شارژ ساختمان که هر مدیری باید بدانید

همانطور که پرداخت شارژ ساختمان یک قانون می باشد، پرداخت نکردن آن خلاف قانون بود و جرم محسوب می شود. این بدین معنی است که مدیر و هیئت مدیره می توانند از طریق حقوقی این مشکلات را پیگیری کنند. اما آشنایی با این قوانین باعث می شود که بدون صرف زمان به راحتی در بین اعضای ساختمان مشکلات را حل نمایید. از سری قوانین مهم در رابطه با شارژ ساختمان می توان به موارد زیر اشاره داشت.

قانون پرداخت نکردن شارژ توسط هر یک از سکنه

زمانی که هر کدام از واحد های مجتمع از پرداخت شارژ خودداری کنند، هیئت مدیره ملزم است به صورت کتبی از فرد درخواست نماید که بدهی خود را پرداخت نماید و مبلغ بدهی نیز به صورت دقیق باید در آن ثبت شود. اما زمانی که این درخواست کتبی هم جواب نداد هیئت مدیره می تواند از مراجع قضایی آن را پیگیری کند. پیگیری این مورد در دادگاه انجام می شود و قاضی نیز بدون نوبت به آن رسیدگی می نماید. اعضای خانواده خاطی تا زمانی که بدهی خود را پرداخت نکرده اند، حق استفاده از تجهیزات و امکانات عمومی ساختمان اعم از آسانسور و … را نخواهند داشت.

قانون شارژ برای واحد های خالی

چه واحدی خالی باشد چه دارای مستاجر در هر صورت باید حق شارژ آن به صورت ماهانه پرداخت شود. واحد هایی که خالی از سکنه هستند تنها در هزینه های مشترک ساختمان شراکت نمی کنند. اما برای حق شارژ باید سهم خود را در زمان تعیین شده و به صورت تمام و کمال پرداخت کنند.

قانون شارژ آپارتمان خالی
قانون شارژ آپارتمان خالی

قانون پرداخت شارژ ساختمان توسط مالک یا مستاجر

هر واحدی باید شارژ خود را پرداخت کنند. اما اینکه واحدی اجاره داده شده است، اینکه حق شارژ توسط مستاجر و یا صاحبخانه پرداخت شود در زمان قرارداد ذکر می شود. اگر بخواهیم ساده تر آن را توضیح دهیم باید گفت که پرداخت کردن شارژ توسط مالک و یا مستاجر به صورت توافقی بین این دو شخص تعیین می شود. اما هنگامی که در قرارداد حق پرداخت شارژ بر عهده مستاجر باشد و از پرداخت آن اجتناب کند، مدیر می تواند از آن مستاجر پیگیری قانونی انجام دهد و در کنار آن از مالک نیز پیگیری کند. چرا که در نهایت مسولیت تمامی آن ها بر عهده مالک خواهد بود.

قانون تولد نوزاد

زمانی که پرداخت شارژ برحسب تعداد اعضای هر واحد تعیین شود، طبیعی است که با بیشتر شدن اعضای خانواده شارژ بیشتری بر آن ها تعلق خواهد گرفت. البته این یک امر توافقی نیز می باشد که هیئت مدیره درباره آن تصمیم میگیرد چرا که عملا تا دو سالگی کودک استفاده ای از امکانات و فضا های عمومی مجتمع نمی کند و می توانید به صورت توافقی افزایش درصد شارژ آن را از سن دو سالگی به بعد در نظر بگیرید. همچنین می توانید از زمان تولد نوزاد نیز شارژ آن واحد را بیشتر کنید.

آیا تمامی شارژ ساختمان در ماه خرج می شود؟

یکی از دردسر های جمع آوری شارژ ساختمان این است که در پایان ماه تمامی افراد حساب کتاب می کنند که چه میزان از شارژ صرف چه موارد شده است. این یک امر کاملا منطقی است و باید افراد ساختمان در جریان اموری که برای آن انجام می شود باشند. مدیر ساختمان باید گزارش کامل را در اختیار اشخاص قرار دهد. حال اگر هزینه ها بیشتر از حق شارژ بود مقدار هزینه اضافه بین ساکنین تقسیم می شود و هر کدام از آن ها موظف به پرداخت هستند.

اما اگر اضافه ای از شارژ باقی بماند در صندوق ذخیره می شود تا برای موارد بعدی و مشکلاتی که ممکن است که به صورت اتفاقی و بیخبر اتفاق بیفتد استفاده شود. البته این هم باز به توافق بین افراد بستگی دارد. چرا که می توانید مقدار باقی ماننده را به نسبت مساوی بین اعضا تقسیم نمایید و سهم هر واحد را به آن ها بازگردانید.

محاسبه و جمع آوری شارژ ساختمان
محاسبه و جمع آوری شارژ ساختمان

وظایف مدیر در قبال دریافت شارژ ساختمان

هر کدام از افراد ساختمان که مسولیت مدیر ساختمان را عهده دار می شود باید از قبل بداند که مسولیت سنگینی بر دوش دارد. این کار دشواری است. البته اگر دانش و هوش اقتصادی بالایی داشته باشید بی شک می توانید به راحتی از پس آن بربیایید. یک مدیر ساختمان باید بتواند به صورت دقیق سهم هر یک از واحد ها را از شارژ مشخص نماید. همچنین در زمان مشخص شده برای جمع آوری شارژ اقدام نماید.

زمانی که هر یک از خانواده ها شرایط پرداخت نداشته باشند، می تواند تا 10 روز به آن ها مهلت بدهد. چنانچه بعد از گذشت 10 روز سهم خود را پرداخت نکرده اند می تواند برق، آب و گاز واحد آن ها را قطع نماید. علاوه بر پیگیری و دریافت شارژ، مدیر ساختمان باید با یک شرکت حرفه ای برای بررسی تعمیر آسانسور قرارداد داشته باشد تا حداقل سالی یکبار جهت بررسی آسانسور و دیگر تجهیزات اقدام نماید. خرید شوینده ها، تجهیزات مورد نیاز و … نیز بر عهده مدیر ساختمان می باشد.

مدیریت املاک و مستغلات
مدیریت املاک و مستغلات

اشتباهات مدیر ساختمان

شارژ ساختمان و دردسر های جمع آوری آن زمانی دامن گیر مدیر ساختمان می شود که وظایف خود را به صورت اصولی انجام ندهد. مدیر ساختمان طبق صورتجلسه ای تعهد می دهد که تمامی امور و مسولیت هایی که به عهده دارد انجام دهد و در صورت کوتاهی باید پاسخگو باشد و سکنه حق تعویض کردن مدیر و همچنین پیگیری قانونی از او را دارند. از سری اشتباهاتی که یک مدیر ساختمان می تواند مرتکب شود عبارتند از:

  1. صورتجلسه مدیریتی نداشته باشد

این صورتجلسه توسط مدیر ساختمان نگهداری می شود. تمامی مدارک، اسناد اداری و … باید در آن وجود داشته باشد. در صورتی که مدیر عوض شود باید این صورتجلسه را به مدیر جدید تحویل دهد.

  • بیمه مدیر ساختمان نداشته باشد

شرکت های بیمه، بیمه ای را تحت نام بیمه مدیر ساختمان عرضه می کنند. مدیر ساختمان هرچند مسولیت کیفری در قبال شارژ ساختمان ندارد اما شما می توانید به شورای حل اختلاف مراجعه و پیگیر سهم خود باشید و از کوتاهی مدیر خسارت خود را دریافت کنید. این بیمه در مواقع دزدی، آتش سوزی و … خسارت را پرداخت می کند.

  • تعمیر نکردن دوره ای تجهیزات

هر یک از لوازم و تجهیزات ساختمان باید طبق نظر مدیر به صورت دوره ای بررسی شود تا در صورت وجود هر نوع مشکلی در سریع ترین زمان ممکن حل شود. زمانی که این اتفاق نیفتد و به علت کوتاهی مدیر با خرابی هایی همچون خرابی آسانسور و … رو به رو شوید می توانید از مدیر ساختمان پیگیر باشید.

ارتباط مدیر با نماینده ملکبا
ارتباط مدیر با نماینده ملکبا

نحوه محاسبه شارژ ساختمان برای هر واحد

هیچ یکپارچگی برای سیستم مدیریت شارژ ساختمان وجود ندارد. حساب کردن مبلغ شارژ و اطلاع رسانی و دریافت آن باید به صورت کاملا دقیق انجام شود و حق الناس است. به همین خاطر کار سختی است. علاوه بر آن پروسه زمان بری می باشد و ممکن است وقت و انرژی زیادی از شما بگیرد. اما جای هیچ نگرانی نیست. شما می توانید به راحتی با استفاده از اپلیکیشن ملکبا می توانید به راحتی کلیه امور مدیریتی ساختمان را اعم از دریافت شارژ و انجام صورتجلسه و … را به راحتی با آن انجام دهید و در زمان و هزینه خود نیز صرفه جویی کنید.

چرا باید پلتفرم (اپلیکیشن) مدیریت املاک ملکبا رو انتخاب کنیم؟

پیشرفت تکنولوژی و روی کارآمدن برنامه های متفاوت باعث شده است برای مدیریت امور خود به صورت دیجیتال اقدام کنید. یکی از حرفه ای ترین این سرویس ها که هم برای گوشی های اندروید قابل استفاده است و هم برای گوشی ها ios، پلتفرم ملکبا می باشد. با استفاده از این اپلیکیشن شما هزینه های خود را مدیریت خواهید کرد. از دیگر ویژگی های مهم این اپ عبارتند از:

  • همیشه همراه شما است

دیگر نیاز نیست ماشین حساب و صورتجلسه و برگه و مدارک را با خود جا به جا کنید. همه این ها را در گوشی خود به همراه خواهید داشت و در هر زمان و مکانی به آن دسترسی خواهید داشت.

  • گزاراشات دقیق را داشته باشید

با این اپلیکیشن می توانید به راحتی تمامی اطلاعات و اسناد را به صورت دسته بندی بر حسب تاریخ و زمان و به صورت نامحدود داشته باشید و به راحتی نیز در مواقع نیاز به آن ها دسترسی داشته باشید.

  • می توانید برای ساختمان قوانین تعریف کنید

بسیاری از قوانین در رابطه با شارژ ساختمان به صورت توافقی درون ساختمانی انجام می شود که برای ثبت شدن آن ها می توانید آن ها را به صورت قوانین دربیاورید و همه مستلزم رعایت آن باشند.

  • نصب راحتی دارد و گذشته از آن به صورت رایگان می باشد.
  • می توانید از طریق این اپ نظرسنجی هایی را برای بهبود عملکرد خود در سمت مدیریت قرار دهید و برای تصمیم های مهم از دیگر افراد ساختمان مشاوره بگیرید.
  • برای ساکنین پیام ارسال کنید و گزارش کار بفرستید و یا آن ها را برای جلسه و … دعوت کنید.
  • و …

کار با این اپ بیشتر از آن چه که فکرش را بکنید کار مدیریت را برای شما آسان خواهد کرد و دیگر با دردسر های سابق رو به رو نخواهید بود.

حق شارژ ساختمان چیست؟

شارژ ساختمان شامل هزینه های مشترکی است که در ساختمان وجود دارد و هر یک از ساکنین باید سهم خود را به صورت ماهانه پرداخت نمایند. که البته با عبارت شارژ در بین عموم شهرت یافته است. اما سوالی که مطرح می شود این است که این شارژ چقدر است؟ میزان آن با توجه به نوع مجتمع، امکانات و تجهیزاتی که دارد و … مشخص می شود.

شارژ ساختمان برای چه مواردی دریافت می شود؟

این هزینه که توسط ساکنین جمع اوری شده و مدیر ساختمان نیز سهم خود را به آن اضافه کرده است، طبق قانون برای موارد زیر خرج می شود:

  • هزینه سرایداری ساختمان | تعرفه برق، گاز و آب در بخش های مشترک ساختمان | تعمیر و تجهیز کردن امکانات سازه | تمیز کردن و نگهداری محوطه ساختمان | نظافت راه پله و لابی | تعمیر تجهیزات الکتریکی مانند لامپ های سوخته و …
  • زمانی که یکی از سکنه حق خود را پرداخت نکند، چه باید کرد؟

    اگر جز مدیران خوش شانسی هستید که تمامی خانواده های مجتمع بدون هیچ بحثی در سر برج حق خود را پرداخت می کنند، دغدغه زیادی نخواهید داشت. اما همیشه هم شرایط به این خوبی پیش نمی رود و در برخی مواقع ممکن است یکی از سکنه ها به هر دلیلی نخواهد شارژ ساختمان را پرداخت کند، در این شرایط با جنگ و دعوا کار به جایی پیش نمی رود. نمی شود هم که دیگر همسایه ها حق آن ها را پرداخت کند. قطعا مدیر هم نمی تواند سهم آن را پرداخت نماید. اما در این صورت چاره کار چیست؟ قانون، درست متوجه شده اید، قانون در این مراحل به راحتی مشکل شما را برطرف خواهد کرد.