آیا مدیر ساختمان حقوق دریافت می کند؟

ساختمان ها و مجتمع ها به نگهداری مداوم و مدیریت مالی نیاز دارند؛ تا اطمینان حاصل شود که تمام امور مجتمع به درستی پیش می رود. این وظایف بر عهده مدیر ساختمان یا هیئت مدیره می باشد. هیئت مدیره ساختمان، مسئول مراقبت از ساختمان های مسکونی می باشند. آن ها طیف وسیعی از وظایف را انجام می دهند؛ این وظایف شامل اموری مانند جمع آوری هزینه های شارژ ساختمان از ساکنین، رسیدگی به تعمیرات و نگهداری مجتمع و نظافت ساختمان می باشد. در این مطلب، ضمن اینکه به این وظایف اشاره می کنیم، در خصوص حقوق و دستمزد مدیران ساختمان نیز توضیحاتی را ارائه می دهیم. با ملکبا همراه باشید.

فهرست عناوین

آیا ساکنین ساختمان می توانند مدیر ساختمان شوند؟

بله، مدیران ساختمان، عموما از بین ساکنین یا مالکین ساختمان انتخاب می شوند. البته در صورتی که تمام مستأجران یا ساکنین ساختمان بپذیرند. در صورتی که تعداد واحدهای یک ساختمان زیاد باشد مانند مجتمع های بزرگ چند بلوکی مسکونی، یک شخص یا تیم، وظیفه مدیریت ساختمان را بر عهده می گیرند.

به چه کسی مدیر ساختمان گفته می شود؟

مدیران ساختمان، مسئول جمع آوری هزینه های مالی ساختمان و استفاده درست و بهینه آن در امور لازم برای آپارتمان می باشند. هدف مدیران ساختمان، رسیدگی به امورات جاری و روزانه مجتمع می باشد. آن ها همچنین وظیفه رسیدگی به تعمیر و نگهداری قسمت های مشاعات آپارتمان و مدیریت بودجه شارژ ساختمان را دارند. مدیر یا هیئت مدیره ساختمان باید نسبت به بخش های مختلف ساختمان آشنایی کافی داشته باشد. همچنین باید توانایی حل و فصل چالش های احتمالی ساختمان را داشته باشد. عموما در کشور ما، مدرک حداقلی دیپلم را برای مجتمع های کوچک و مدارک دانشگاهی مربوط به مدیریت را، برای مجتمع های بزرگ، برای این جایگاه الزامی می دانند. البته این شرایط با توجه به توافقات و تصمیمات اهالی ساختمان ممکن است تغییر کند.

مسئولیت های مدیر ساختمان

یک مدیر ساختمان در حالت کلی، وظایف زیادی به عهده دارد که در ادامه به تمام آن ها می پردازیم.

  • حسابرسی هزینه های مختلف ساختمان و دریافت آن از ساکنین
  • برنامه ریزی منظم، تعمیر و نگهداری ساختمان و خدمات مورد نیاز آن
  • نظارت بر ایمنی، پیشگیری از آتش سوزی و سایر سیستم های ایمنی ساختمان
  • قرارداد با متخصصین برای تعمیرات در صورت نیاز
  • رسیدگی به مشاعات مجتمع پارکینگ، فضای بازی کودکان و …
  • نظارت بر اینکه ساکنین شارژ خود را به موقع پرداخت می کنند یا خیر؟
  • هماهنگی و دریافت بودجه از ساکنین، تعمیر و نگهداری ساختمان
  • نظارت بر ساکنین ساختمان برای رعایت نظافت آپارتمان
  • استخدام کارگر در صورت نیاز برای نظافت و تعمیرات
  • رفع شکایات، مشکلات و درخواست های ساکنین ساختمان
حقوق مدیر ساختمان

حق الزحمه ی مدیر ساختمان چقدر است؟

در واقع اگر مدیر ساختمان توسط ساکنین ساختمان انتخاب شود، باید طبق قرارداد مدیر با ساکنین ساختمان، وظایفش را به درستی انجام دهد. اگر در قرارداد بین آن ها حق الزحمه ای مذکور نشده باشد، نباید هیچ مبلغی از ساکنین دریافت کند. زیرا این قرارداد بین شخص و ساکنین است که در قرارداد، دادن حق الزحمه به مدیر ساختمان ذکر نشده است. معمولا این شرایط برای مجتمع های کوچک با واحدهای کم تر از 40 واحد، صدق می کند.

در صورتی که مدیر ساختمان وظایف بیشتری داشته باشد، طبیعتا حقوق و مزایای مربوط به وی به او تعلق می گیرد. این شرایط در مجتمع های مسکونی یا تجاری بزرگ صادق است. چرا که با توجه به وسعت مجتمع و مسئولیت های زیادی که بر عهده مدیر یا هیئت مدیره می باشد، باید زمان بسیار بیشتری صرف این امور شود. حق و حقوق مدیر ساختمان باید مطابق قرارداد کشور باشد؛ به طور کلی هیئت مدیره آپارتمان در نقش کارفرما و در واقع مدیر ساختمان در نقش کارگر (کارمند) است. باید طبق حقوق اداره کار و بیمه و مزایای کارگری (کارمندی) حقوق دریافت کند.

این حقوق ممکن است بسته به شرایط مختلف و هماهنگی های داخلی، کم یا زیادتر باشد. عموما در مجتمع های تجاری و مسکونی بزرگ، دستمزدهای مدیریت نسبت به حقوق اداره کار بیشتر می باشد. این پرداختی ها معمولا به صورت توافقی انجام می شود.

یک مدیر ساختمان خوب باید چگونه باشد؟

مدیران ساختمان باید برنامه ریزان خوب و حل کننده مشکلات ساکنین باشند. آن ها باید بتوانند، تحت فشار خود را خونسرد نگه دارند. آن ها به مهارت های فردی، توانایی ارائه ایده های خود به طور موثر و توانایی ارزیابی ایده های دیگران در جلسات ساختمان ها نیاز دارند. مدیران به دانش کلی در مورد نگهداری ساختمان نیاز دارند. ایشان باید در مورد قسمت های مختلف مجتمع ها و تجهیزات مختلف ساختمان نیز آشنایی کافی داشته باشند.

ویژگی مدیر ساختمان

مدیر ساختمان مسئولیت های مانند، کنترل و نظارت کردن بر ساختمان به ویژه تعمیرات و نگهداری قسمت های مشاع در ساختمان را بر عهده دارند. تا اطمینان حاصل شود که ساختمان در شرایط مناسب سکونت برای ساکنین فعلی و شرایط مناسب برای مالکین، مستاجران و ساکنان آینده دارد.

تعمیر و نگهداری

مدیران ساختمان برای بهبود شرایط زندگی ساکنین ساختمان تلاش می کنند. رسیدگی به نظافت ساختمان، تعمیر و نگهداری آسانسورها، نگهداری و نظافت پارکینگ و جمع آوری و پرداخت قبوض ساختمان جزو مسئولیت های مدیر ساختمان می باشد.

تعمیرات

اگر قسمت های مشاع ساختمان نیاز به تعمیرات داشته باشد یک مدیر موضوع را با مالکین یا ساکنین در میان گذاشته و تعمیرات را با هماهنگی ایشان انجام می دهد. تعمیرات متداول مدیریت ساختمان، شامل تعمیرات آسانسورها، نرده های شکسته، تعویض لامپ فضای مشترک و غیره می باشد. تعمیرات می تواند توسط مدیریت در حین بازرسی مورد توجه قرار گیرد یا از طرف ساکنین به مدیریت اطلاع داده شود.

حقوق مدیر ساختمان

بازرسی ها

یک مدیر ساختمان، بازرسی های منظمی را از قسمت های مشاع ساختمان، انجام می دهد. تا به ساکنین اطلاع دهد که ساختمان در چه شرایطی است و هرگونه مشکل تعمیر و نگهداری را که قبل از تبدیل شدن به تعمیرات گران قیمت می شود برطرف کند.

دانش و مهارت های مورد نیاز مدیر ساختمان

مدیران ساختمان های آپارتمانی، باید ارتباطات مؤثری داشته باشند و دارای مهارت های بین فردی، مهارت های مدیریتی بوده و همچنین باید در قوانین کشوری مربوط به مسکن هم آگاه باشند.

مهارت های مدیر ساختمان

  • مدیر ساختمان باید نشان دهد که مهارت های زیر را دارد.
  • مهارت های بین فردی، ایجاد روابط موثر
  • مهارت های مذاکره با بقیه ساکنین
  • توانایی انجام چند کار و اولویت بندی حجم کاری
  • تصمیم گیری مطمئن
  • توانایی در زمینه امور مالی و حسابرسی هزینه ها و پرداختی های ساختمان
  • مهارت های مدیریت زمان
  • توانایی صحبت با افراد
  • مهارت های نوشتاری واضح و مختصر
  • مهارت های کار گروهی

آیا مدیر ساختمان باید تمام وقت باشد یا می تواند پاره وقت باشد؟

مدیر ساختمان بسته به بزرگی و تعداد واحد های ساختمان می تواند به صورت پاره وقت یا تمام وقت مشغول به کار شود. به صورت عمومی در مجتمع های کوچک، نیازی به حضور یا مدیریت تمام وقت نمی باشد. اما در مجتمع های بزرگ تجاری و مسکونی، این شغل به صورت تمام وقت اجرا می گردد.

هدف شغلی مدیر ساختمان

نظارت بر ایمنی و نگهداری ساختمان و پرداخت به موقع هزینه های مختلف از وظایف مهم و هدف شغلی مدیریت ساختمان است. در واقع اصلی ترین هدف یک مدیر ساختمان، رسیدگی به هزینه ها و پرداختی های ساکنین و هماهنگی بین افراد مختلف در یک مجتمع می باشد.

هدف از شغل مدیریت ساختمان

چگونه یک مدیر ساختمان خوب شویم؟

تبدیل شدن به یک مدیر حرفه ای ساختمان، مستلزم مجموعه ای بسیار خاص از مهارت ها است و این شغلی است که فرد را ملزم می کند، در همه حرفه ها توانا باشد و مسئولیت های مختلف را به صورت روزانه انجام دهد. تبدیل شدن به یک مدیر ساختمانی برای هر فرد و جامعه ای متفاوت به نظر می رسد. با این حال، برخی نقاط مشترک وجود دارد. توانایی برقراری ارتباط با ساکنین، رفتار مناسب، داشتن اطلاعات کافی در مورد ساختمان و ساکنین ساختمان، داشتن زمان کافی برای حل مشکلات ساختمان، می تواند به شما کمک کند تا یک مدیر ساختمان خوب باشید.

انتظارات حقوق مدیر ساختمان

حقوق مدیران ساختمان بستگی به حجم فعالیت و توافق بین ساکنین و مالکان آپارتمان دارد. در بعضی از مجتمع ها با تعداد کم افراد و واحدهای مسکونی، معمولا مدیران ساختمان دستمزدی دریافت نمی کنند و از بین افراد همان ساختمان انتخاب می شوند.

اما در مجتمع های پر جمعیت با واحدهای مسکونی زیاد، یک شخص خاص به عنوان مدیر ساختمان انتخاب شده و این جایگاه به عنوان شغل وی در نظر گرفته می شود. البته با توجه به مسئولیت های محول شده به وی، زمان زیادی از روز را به عنوان مدیریت فعالیت می کند که این امر باعث عدم توانایی وی برای شاغل شدن در کار دیگر می شود.

میزان حقوق مدیر ساختمان هم به صورت توافقی یا با مراجعه به قوانین اداره تامین اجتماعی لحاظ می شود. البته در مجتمع های مسکونی یا تجاری بزرگ که تعهدات شخص مدیر زیاد است، طبیعتا این میزان حقوق افزایش می یابد.

چرا به مدیر ساختمان نیاز داریم؟

چه کسی به مدیر ساختمان نیاز دارد؟

تقریبا تمام آپارتمان ها و مجتمع های مسکونی به حضور یک مدیر ساختمان نیاز دارند. بدون وجود یک مدیر، امور ساختمان با اختلال مواجه می شود. این امر قطعا سبب نارضایتی تمامی ساکنین و البته مالکان آپارتمان خواهد شد. تفاوتی ندارد که در یک ساختمان 4 واحدی ساکن هستید یا مجتمع 1500 واحدی؛ به هر صورت امور مختلف یک مجتمع باید توسط مدیر ساختمان حل و فصل شود.

جمع بندی

با توجه به مسئولیت های زیادی که متوجه فرد مدیر ساختمان می باشد، باید شخص مورد اطمینان و موجهی در این جایگاه قرار بگیرد. در صورتی که وی توانایی یا خرد مورد نیاز برای این شغل را نداشته باشد، عواقب ناخوشایندی در انتظار تمامی افراد ساختمان خواهد بود.