قوانین استفاده از آسانسور

همانطور که میدانید با افزایش جمعیت و تعداد خانواده ها نیاز به آپارتمان نشینی، بیشتر از قبل شده است. در این نوع سکونت، چاره ای جز ساخت و سازهای سربه فلک کشیده و آسمان خراش وجود ندارد. با این وجود، در چنین ساختمان هایی نیاز به تجهیزات مهم و قابل توجهی نیز احساس می شود، تا آسایش را برای افراد به فراهم نماید. به طبع در یک ساختمان 20 طبقه، باید به راحتی و آرامش افراد، توجه ویژهای صورت گیرد. از همین رو، ساخت آسانسور و بالابرهای برقی، مهمترین نیازهای آپارتمان نشینی است. و باید به قوانین استفاده از آسانسور توجه کرد.

فهرست عناوین

درست است که آسانسور، حلال مشکلات افراد در یک آپارتمان است. اما برای اینکه این ابزار کاربردی و مفید بتواند سالهای زیادی در خدمت ساکنین باشد باید از قوائد و قوانین مخصوصی برای استفاده از آن، وضع کرد تا تمام ساکنین به یک اندازه از امکانات آسانسور استفاده کنند. مجموعه ملکبا در این مقاله به معرفی حقوق مرتبط با آسانسور و قوانین استفاده از آن میپردازد. اگر عضوی از یک ساختمان چند طبقه هستید، پیشنهاد میشود با مطالب موجود در این مقاله همراه شده و اطلاعات مفید و کاربردی به دست آورید.

لزوم استفاده از آسانسور
لزوم استفاده از آسانسور

لزوم استفاده از آسانسور

همانطور که مطالعه کردید، آسانسورها جزو مهم‌ترین ابزارهای کاربردی در ساختمان هستند که در حقیقت، فراهم کننده آسایش برای افراد میباشند. اهمیت آسانسور زمانی بیشتر میشود که در بین ساکنین ساختمان افراد مسنی وجود داشته باشند. حقوق مختص به آسانسور نیز متفاوت است. بهعنوان مثال، حق بار، حق شارژ، رسیدگی مرتب و دورهای و در نهایت توجه به تعمیرات لازم در خصوص آسانسور میتواند باعث شود که این تجهیزات مفید کارایی چندساله داشته باشد. حتی میتوان به این نکته اشاره کرد که اهمیت آسانسور به قدری زیاد است که احتمالا یکی از دلایل ساخت آپارتمان های بلند و آسمان خراش به خاطر وجود آسانسور است.

قوانین آسانسور

همانطور که برای هر نوع ساخت وسازی، قوانین مخصوصی وجود دارد. در خصوص نصب آسانسور نیز قوانینی وضع شده است. به‌عنوان مثال، سازندگان وظیفه دارند تا برای آپارتامانهای 4 طبقه به بالا از آسانسور استفاده کنند. در ساختمانهای کمتر از 4 طبقه هیچ اجباری برای نصب آپارتمان وجود ندارد به شرطی که ساکنین تمایل به ساخت آسانسور داشته باشند. با این حساب میتوان به این نتیجه رسید که حتی در صورت مخالفت ساکنین طبقه اول، نیز میتوان آسانسور را در جای تعبیه شده برای آن نصب کرد. بر اساس قانون ماده چهارم تملک آپارتمان، در صورتی که جمع مساحت طبقه های بالا از مساحت طبقه همکف و اول بیشتر شود، مالکین دیگر این حق را دارند که حق‌السهم آسانسور را با خسارات احتمالی آن از مالکینی که اعتراض دارند دریافت نمایند.

حل مشکلات ساکنین
حل مشکلات ساکنین ساختمان

حل مشکلات ساکنین

با توجه به تمام مزیتهایی که به آسانسور نسبت میدهند ممکن است این وسیله کاربردی، باعث مشاجره در بین ساکنین موجود در ساختمان شود. یکی از مهمترین درگیریها در خصوص آسانسور مربوط به ساکنین طبقه اول و طبقههای بالاتر است. در بیش از 90 درصد مشاجرهها، ساکنین طبقه اول، عدم پرداخت شارژ برای تعمیر آسانسور را عدم استفاده خود از آن میدانند. به همین دلیل، نیازی به پرداخت شارژ نمیبینند. همین دیدگاه باعث میشود تا این مشکل همیشگی و ماندگار باشد.

البته بهتر است بدانید که این مشکل در بسیاری از آپارتمانها به قوت خود باقی میماند. مشکلات دیگر مرتبط با آپارتمان، عدم اجازه نصب آسانسور، عدم پرداخت هزینه های نصب و تعمیر، تاثیر استفاده ساکنین در طبقات پایین و بالا مشکلات کلی آسانسور است که ما در این بخش به آنها خواهیم پرداخت. علاوه بر این، حتی واحدهای خالی از سکنه نیز هیچ مسئولیتی در برابر پرداخت هزینه های آسانسور از خود نشان نمی دهند و بر این عقیده استوارند که در واحد مذکور زندگی نمیکنند پس هیچ وظیفه ای در قبال پرداختها ندارند.

درب آسانسور به روی چه کسانی بسته است؟
درب آسانسور به روی چه کسانی بسته است؟

 آیا عدم پرداخت شارژ دلیل قانونی دارد؟

همانطور که گفته شد شرایطی در ساختمان حاکم میشود که باعث میشود ابهاماتی در خصوص پرداخت حق نصب و تعمیرات آسانسور برای ساکنین طبقات به وجود می آید. بهتر است برای حل این ابهامات از مادههای قانونی استفاده شود. به عنوان مثال، بر اساس قانون چهار تملک آپارتمانها پرداخت شارژ به صورت ماهانه برای تمام افراد الزامی است. قانون موجود به این معناست که حتی اگر افراد هیچ استفاده‌ای از امکانات موجود در آپارتمان نداشته باشند هم باید شارژ ماهانه خود را پرداخت کنند. در حقیقت، استفاده و عدم استفاده آنها از این امکانات دلیل خوبی برای عدم پرداخت شارژ نمیباشد.

پرداخت شارژ آسانسور به دو نوع است. توجه به پرداخت یکسان شارژ طبق قانون وضع شده و یا بر اساس قراردادی که بین ساکنین وضع میشود. در مورد دوم افراد مختلف در طبقات اول تا به آخر قانونی را در بین خود وضع میکنند. در این قانون وضع شده است که طبقات اول میتوانند نصف حق شارژ را پرداخت کنند و این حالت به نفع تمام ساکنین مخصوصا ساکنین طبقه اول خواهد بود. 

تعمیر تخصصی تجهیزات آسانسور
تعمیر تخصصی تجهیزات آسانسور

رسیدگی به آسانسور

 توجه به این موضوع ضروری است که رسیدگی به آسانسور بسیار مهم است. در طرف دیگر ماجرا، اگر بی‌توجهی به مشکلات آسانسور صورت گیرد، ممکن است که حادثه‌های ناگواری به وجود آید. اهمیت رسیدگی به حدی زیاد است که در مقررات ملی ساختمان نسبت به روشهای تعمیر و نگهداری آن تاکید شده است. در قانون مقررات ساختمان به این نکته اشاره شده است که مدیر ساختمان در هر ماه وظیفه بررسی قطعات آسانسور را دارد.

 اگر در حین بازرسی مشکلی در ارتباط با قطعات آسانسور مشاهده شد، مسئولیت اطلاع رسانی به ساکنین و دخالت در موضوع برای رفع مشکل باید در الویت قرار گیرد. علاوه بر این، بازرسی سالانه نیز برای بررسی استانداردهای مشخص شده لازم است. برای اینکه بهترین بازدهی از بررسی‌های سالانه داشته باشید بهتر است با مجموعه‌های فعال در این زمینه همکاری نمائید. مهندسان موجود در این مجموعه‌ها میتوانند تمام مراحل مرتبط به آسانسور را مورد بررسی قرار دهند.  

آسانسورهای سوپر لوکس
آسانسورهای سوپر لوکس

مسئولیت مدیر ساختمان در ارتباط با آسانسور

مهمترین وظایف مدیر در ساختمان، بیمه نمودن قسمت‌های مختلف ساختمان در مقابل آسیبها و صدمات است. یکی از این حادثه ها مرتبط با آسانسور است که توجه خاصی باید به آن صورت گیرد. بر طبق ماده 4 قانون تملک سهم حق بیمه  واحدهای ساختمان را مدیر تعیین میکند. این تخصیص حق با توجه به متراژ هر یک از واحدها مشخص میشود. بعد از این مرحله، مبادرت به جمع‌آوری حق شارژ ماهیانه و پرداخت هزینه‌ها نیز توسط مدیر و یا فردی است که از سوی او تعیین میشود. این هزینه‌ها شامل هزینه‌های تعمیر و نگهداری آسانسور، هزینه‌های برق، لامپ، روغن و دوربین آسانسور است. یکی دیگر از وظایف مهم مدیر در خصوص آسانسور، عقد قرارداد با شرکتهای آسانسور سازی و تعمیر آن است . این قراردادها معمولا سالیانه هستند.    

توجه به پرداخت خسارت

مدیر ساختمان باید توجه کاملی به استفاده‌کنندگان از آسانسور داشته باشد. در صورتی که یکی از ساکنین ساختمان خسارت احتمالی به آسانسور وارد کند، جبران خسارت از طرف ساکن موردنظر الزامی است. اما زمانی که یک خرابی و حادثه احتمالی برای آسانسور به وجود می‌آید که فرد و یا افرادی هیچ نقشی در آن حادثه ندارند برای تعمیر و برطرف کردن مشکل باید تمام ساکنین ساختمان دست همکاری به یکدیگر دهند تا مشکل از وضعیتی که دارد، بدتر نشود.

امکانات آسانسورها و نگهداری صحیح از آن
امکانات آسانسورها و نگهداری صحیح از آن

توجه به استفاده درست از آسانسور

بسیاری از آسانسورها به منظور حمل انسان و برخی دیگر برای حمل بار تعبیه و نصب میشوند. مدیر ساختمان باید به این مورد مهم توجه داشته باشید. او باید بداند که افراد حق استفاده از آسانسور را برای همان کاربرد مختص به آن دارند و هیچ یک از ساکنین حق جابه جایی بارهای خود را با آسانسور حمل افراد ندارند. حتی سوار شدن بیش از ظرفیت آسانسور نیز، جریمه داشته باشد و اگر ساکنین هیج توجهی به این امر نداشته باشند در بار اول تذکر داده شود و در دفعات بعدی جریمه شامل آنها شود.

 آیا خالی بودن واحد دلیل خوبی برای عدم پرداخت حق شارژ است؟

این احتمال وجود دارد که یکی از واحدها خالی از سکنه باشد و یا افراد موجود در آن واحد برای مدتی به مسافرت رفته باشند. در این زمان ممکن است که سوالاتی از این قبلی مطرح شود که آیا ساکنین واحدهای خالی نیز باید حق شارژ بدهند؟ برای پاسخ دادن به این سوال مجددا به قانون 4 تملک مراجعه کرده و به این نکته میرسیم که پرداخت حق شارژ در قسمتهای متفاوت ساختمان اعم از آسانسور باید ماهانه انجام شود و حتی افرادی که در واحدهای خود، حضور ندارند نیز مستلزم به پرداخت حق شارژ هستند. در حقیقت این نوع پرداخت هیچ ارتباطی به حضور و یا عدم حضور ساکنین ندارد.

وجود آسانسور در افزایش قیمت واحدها تاثیر دارد؟

حتما به این نکته توجه دارید که امکانات موجود در یک ساختمان هر چقدر بیشتر باشد، قیمت واحدهای موجود در آن ساختمان نیز بیشتر خواهد شد. به نظر شما آیا این افزایش قیمت بر روی واحدهای موجود در طبقه اول و همکف نیز تاثیر دارد؟ بهتر است به این سوال پاسخ مثبت دهیم. درست است که واحدهای طبقه اول تحت تاثیر افزایش قیمت قرار میگیرند اما بهتر است بدانید که این افزایش قیمت برای واحدهای بالاتر مشهودتر است.

ظرفیت آسانسور چقدر است
ظرفیت آسانسور چقدر است

برای نصب آسانسور به چه نکاتی باید توجه شود؟

در زمان نصب آسانسور سعی کنید تا آسانسورهای با سیستم برق اضطراری انتخاب کنید. این نوع آسانسورها در صورت قطعی و نوسانات برق، سیستم اضطراری برق آسانسور فعال شده و مشکلاتی برای آن به وجود نخواهد آمد. علاوه بر این، استفاده از این سیستم باعث میشود افرادی که در زمان قطعی برق در آسانسور گیر افتاده‌اند به طبقه اول هدایت شده و بعد از باز شدن درب و خروج آنها غیرفعال میشود.

بسیاری از آسانسورها علاوه بر برق اضطراری دارای سیستم زنگ خطر و تلفن اضطراری نیز هستند.زنگ هشدار برخی از آسانسورها نیز برای هشدار دادن به افرادی است که با اضافه وزن بیشتر و یا بالاتر از حد استاندارد خود وارد آسانسور میشوند. در این صورت، زنگ هشدار به صدا در آمده و هشداری مبنی بر توجه به استاندارد داده میشود.

امنیت و حریم خصوصی در استفاده از آسانسور
امنیت و حریم خصوصی در استفاده از آسانسور

 لزوم استفاده از دوربین در داخل آسانسور

امکانات موجود برای آسانسور بسیار زیاد است. یکی از این امکانات، دوربینی است که در داخل آن نصب میشود. البته بهتر است به این نکته توجه داشته باشید که استفاده از دوربین در آسانسورها کاملا سلیقه ای بوده و به رضایت ساکنین آسانسور بستگی دارد. وجود این دوربینها میتواند تخلفات را به مدیر گزارش دهد و در زمانهای اضطراری کمک کننده باشد. به عنوان مثال، ممکن است یکی از ساکنین ساختمان بار نامتعارف و بیش از حد استاندارد را به داخل آسانسور وارد نماید. در این صورت دوربین موجود، تمام فعالیتها را ذخیره کرده و باعث میشود تا افراد محتاطانه عمل کنند.

 نحوه جلوگیری از حوادث مرتبط به آسانسور

به نظر میرسد که ماندن در آسانسور از بدترین فوبیاهایی است که انسانها در طول زندگی خود دارند. احتمالا یکبار هم که شده در زمان سوار شدن به آسانسور این موضوع را از ذهن خود گذرانده‌اید. درست است که یک آسانسور مزیت‌های مختلفی که مهمترین آن آسایش و راحتی است را دارد ولی سقوط کابین و حوادث احتمالی دیگر نیز بسیار آزاردهنده است. برای جلوگیری از این پیشامدها بهتر است به موارد مهمی توجه داشته باشید.

در اولین مرحله، انتخاب یک شرکت معتبر و صاحب نام برای خرید آسانسور مهمترین عملیات ممکن در این زمینه است. در مرجله بعدی انتخاب یک آسانسور با سیستم برق اضطراری میتواند در مواقع اتفاقات بسیار کمک کننده باشد. نصب آسانسور با سیستمهای مختلف هشدار دهنده اعم از زنگ خطر، و هشدار رعایت حد استاندارد میتواند باعث شود که آسانسور مشکلی در آینده نداشته باشد. بازرسی و بررسی ماهانه و سالانه و بهرهگیری از متخصصین موجود در این زمینه نیز بسیار مهم و ضروری است. متخصص بررسی با توجه به مشکلات احتمالی موجود در آسانسور بهترین راه کار را برای حل آن ارائه میدهد.

آسانسور در برج ها
آسانسور در برج ها

جمع بندی

همانطور که در مطالب بالا مطالعه نمودید، اهمیت آسانسور باید به طور کامل مورد توجه قرار گیرد تا هیچ مشکلی در آینده وجود نداشته باشد. آسانسور جزو قسمتهای مشاع و مشترک در یک ساختمان است که هر یک از ساکنین باید به طور مساوی از امکانات آن استفاده کنند. همانطور که تمام طبقات حق استفاده از آن را دارند، تمام طبقات نیز باید حق شارژ مختص به آن را پرداخت کنند تا هیچ ناسازگاری در این بین وجود نداشته باشد. هزینههای مرتبط با آسانسور دو نوع است. هزینه استفاده، تعمیر و نگهداری، تاسیسات و تجهیزات مربوط به آن و در طرف دیگر هزینه اداری و حق الزحمه مدیر ساختمان که مسئولیت اداره و بازرسی از آن را به عهده دارد. تنظیم مقررات ساختمان و قوانین مربوط به آسانسور توسط مدیر انجام میشود. او باید طبق متراژ طبقات و نحوه استفاده ساکنین از آسانسور حق شارژ آنها را تعیین کند.

لزوم استفاده از آسانسور چیست؟

همانطور که مطالعه کردید، آسانسورها جزو مهم‌ترین ابزارهای کاربردی در ساختمان هستند که در حقیقت، فراهم کننده آسایش برای افراد میباشند. اهمیت آسانسور زمانی بیشتر میشود که در بین ساکنین ساختمان افراد مسنی وجود داشته باشند. حقوق مختص به آسانسور نیز متفاوت است. بهعنوان مثال، حق بار، حق شارژ، رسیدگی مرتب و دورهای و در نهایت توجه به تعمیرات لازم در خصوص آسانسور میتواند باعث شود که این تجهیزات مفید کارایی چندساله داشته باشد. حتی میتوان به این نکته اشاره کرد که اهمیت آسانسور به قدری زیاد است که احتمالا یکی از دلایل ساخت آپارتمان های بلند و آسمان خراش به خاطر وجود آسانسور است.

قوانین آسانسور چیست؟

همانطور که برای هر نوع ساخت وسازی، قوانین مخصوصی وجود دارد. در خصوص نصب آسانسور نیز قوانینی وضع شده است. به‌عنوان مثال، سازندگان وظیفه دارند تا برای آپارتامانهای 4 طبقه به بالا از آسانسور استفاده کنند. در ساختمانهای کمتر از 4 طبقه هیچ اجباری برای نصب آپارتمان وجود ندارد به شرطی که ساکنین تمایل به ساخت آسانسور داشته باشند. با این حساب میتوان به این نتیجه رسید که حتی در صورت مخالفت ساکنین طبقه اول، نیز میتوان آسانسور را در جای تعبیه شده برای آن نصب کرد. بر اساس قانون ماده چهارم تملک آپارتمان، در صورتی که جمع مساحت طبقه های بالا از مساحت طبقه همکف و اول بیشتر شود، مالکین دیگر این حق را دارند که حق‌السهم آسانسور را با خسارات احتمالی آن از مالکینی که اعتراض دارند دریافت نمایند.

مسئولیت مدیر ساختمان در ارتباط با آسانسور چیست؟

مهمترین وظایف مدیر در ساختمان، بیمه نمودن قسمت‌های مختلف ساختمان در مقابل آسیبها و صدمات است. یکی از این حادثه ها مرتبط با آسانسور است که توجه خاصی باید به آن صورت گیرد. بر طبق ماده 4 قانون تملک سهم حق بیمه  واحدهای ساختمان را مدیر تعیین میکند. این تخصیص حق با توجه به متراژ هر یک از واحدها مشخص میشود. بعد از این مرحله، مبادرت به جمع‌آوری حق شارژ ماهیانه و پرداخت هزینه‌ها نیز توسط مدیر و یا فردی است که از سوی او تعیین میشود. این هزینه‌ها شامل هزینه‌های تعمیر و نگهداری آسانسور، هزینه‌های برق، لامپ، روغن و دوربین آسانسور است. یکی دیگر از وظایف مهم مدیر در خصوص آسانسور، عقد قرارداد با شرکتهای آسانسور سازی و تعمیر آن است . این قراردادها معمولا سالیانه هستند.