دوربین مداربسته در فضای مشاعات چه اهمیتی دارد؟
دوربین مداربسته چیست؟
دوربین مداربسته، نوعی از دوربین ها هستند که برای امر نظارت و کنترل بر فضاها و محیط های داخلی و خارجی مورد استفاده قرار می گیرند. مخترع این نوع از تجهیزات، یک مهندس آلمانی به نام والتر بروش بود و برای اولین بار در سال 1913 در آمریکا از آنها رونمایی شد. البته تاریخ اولین بهره برداری قابل مشاهده از آن ها، مربوط به سال 1942 است؛ در این سال، ارتش آلمان نازی، برای نظارت بر فرآیند پرتاب موشک های خود، از تجهیزات دوربین های مداربسته استفاده کرد.
دوربین مدار بسته از کلمه Closed Circuit Tele Vision به معنای سامانهٔ تلویزیون مدار بسته، برگفته شده است که به صورت مخفف، CCTV هم خوانده می شود. به صورت کلی، این ابزار، برای نظارت بر رفت و آمد، مرور اتفاقات احتمالی، آسیب ها، شناسایی افراد و ضبط وقایع مورد بهره برداری قرار می گیرند. تقریبا تمامی این دوربین ها، به صورت ثابت در یک محل نصب می شوند. البته نوعی دوربین حفاظتی هم در بازار موجود است که امکان چرخش، حول محور نصب شده را دارند. اما امکان جابجایی برای آنها وجود ندارد. به همین سبب، این تجهیزات را، دوربین مداربسته می نامند.
از زمان اختراع و پیدایش دوربین های مورد اشاره، رفته رفته کاربردهای مختلفی برای آن ها ایجاد شد. به ویژه در قرن حاضر، می توان به جرات گفت که بسیاری از امکان عمومی و غیرعمومی مجهز به سیستم های نظارتی و حفاظتی این تجهیزات هستند. با توجه به کاربردهای زیادی برای تجهیزات CCTV وجود دارد، امروزه سازمان های دولتی، شرکت های خصوصی و افراد حقیقی برای امور گوناگونی از آن استفاده می کنند.
در این مطلب می کوشیم تا توضیحات کاملی را در خصوص این ارائه دهیم. با ملکبا همراه باشید.
فهرست
- دوربین مداربسته چیست؟
- اهمیت نصب دوربین مداربسته در مشاعات ساختمان
- قوانین نصب دوربین مداربسته در ساختمان
- مسئولیت نظارت بر دوربین مداربسته
- محل ها و مشاعاتی که نصب دوربین در آنها لازم است
- مجوز های لازم برای نصب دوربین مداربسته
- نصب دوربین مداربسته در آسانسور
- نصب دوربین جلوی درب واحد
- ضرورت اطلاع رسانی در مورد نصب دوربین به افراد
- هزینه نصب دوربین با مستاجر است یا مالک؟
اهمیت نصب دوربین مداربسته در مشاعات ساختمان
همانطور که اشاره شد، دوربین های حفاظتی، اهمیت زیادی در روند زندگی روزانه انسان ها پیدا کرده اند. به همین سبب، اهمیت نصب دوربین مداربسته در مشاعات ساختمان هم مانند سایر فضاها و اماکن، بر کسی پوشیده نیست. با نصب این تجهیزات در قسمت های مشترک ساختمان، می توان امنیت بیشتری را برای مجتمع ایجاد کرد. با توجه به اینکه ایجاد امنیت در ساختمان، نقش مهمی در سطح رفاهی اهالی دارد، نظارت بر رفت و آمد افراد و وقایع مختلف، بخشی از روند ایجاد امنیت در مجتمع ها محسوب می گردد. در این زمان، سیستم های حفاظتی مانند دوربین ها، نقش مهمی را ایفا می کنند.
البته مسئولیت نصب تجهیزات امنیتی، مانند دوربین و … بر عهده هیئت مدیره ساختمان است. در واقع یکی از وظایف گروه مدیریت مجتمع ها، ایجاد امنیت و حفاظت از اموال ساختمان و اهالی می باشد. به همین دلیل، آن ها باید تجهیزات و تدابیر حفاظتی مخصوص را برای آپارتمان مسکونی یا تجاری و … در نظر داشته باشند. مطابق گفته های پیشین، یکی از این موارد، دوربین های امنیتی هستند که برای جلوگیری از سرقت یا ردیابی سارقین مورد استفاده قرار می گیرند.
در مجموع، نقش دوربین های مداربسته در امنیت ساختمان ها، انکارناپذیر است. با توجه به اینکه در حال حاضر، متاسفانه سرقت های ساختمانی رفته رفته افزاش پیدا کرده است، اهمیت نصب و استفاده از این دوربین ها، دو چندان شده است.
قوانین نصب دوربین مداربسته در ساختمان
همانطور که گفته شد، این دوربین ها، اهمیت زیادی در برقراری امنیت و نظارت بر اماکن دارد. به همین دلیل، استفاده از آنها نه تنها منع قانونی ندارد، بلکه در بعضی اوقات، ضرورت نصب آن ها توسط نهادهای دولتی به صورت الزامی می باشند. به عنوان مثال، برای کسبه های مختلف که واحد صنفی شان در خیابان ها یا پاساژهای تجاری و اداری است، نصب دوربین یکی از موارد مهم فعالیت آن ها است؛ عموما هم ارگان هایی که متولی جواز کسب هستند، نصب دوربین را یکی از موارد الزامی برای دریافت جواز واحد صنفی در نظر می گیرند.
البته قوانین قابل اجرایی برای تعبیه این دوربین ها وجود دارد که لازم است افراد، در حین بهره برداری، آن ها را مد نظر داشته باشند. قوانین نصب دوربین مداربسته در ساختمان ها شامل چند نکته می شود که در ادامه، برخی از آن ها را نام می بریم.
- مطابق قانون، اگر در ساختمان یا مجتمعی، دوربین نصب شده است، باید تمامی اهالی و ساکنین، از وجود آن ها مطلع باشند. این کار توسط نصب بنر و تابلو در مجتمع قابل انجام است.
- نصب دوربین در مشاعات ساختمان، نیاز به تاییدیه مجمع عمومی دارد. بنابراین یک شخص به تنهایی نمی تواند اقدام به نصب دوربین های حفاظتی نماید. این کار باید توسط هیئت مدیره ساختمان، و با اطلاع تمامی اهالی اجرا شود.
- نصب دوربین در محل های خصوصی وحریم شخصی افراد مانند اتاق ها و … دارای حساسیت بیشتری است. برای این کار، افرادی که در آن فضا رفت و آمد می کنند باید نسبت به این امر آگاه باشند. سپس جهت نصب این تجهیزات، مجوز رسمی اخذ شود.
- برای نصب دوربین به صورتی که سایر افراد از آن مطلع نباشند، باید حتما قبل از نصب، مجوز رسمی از مراجع قانونی اخذ شود. معمولا چنین مجوزهایی در صورت تایید، به صورت کوتاه مدت ارائه می شود.
- هر نوع سوء استفاده از تصاویر ضبط شده توسط دوربین های امنیتی، موجب پیگرد قانونی فرد یا افراد خاطی خواهد شد.
مسئولیت نظارت بر دوربین مداربسته
وظیفه کنترل تجهیزات امنیتی مانند دوربین، بر عهده تیم حراستی ساختمان می باشد. البته هیئت مدیره ساختمان، باید بر روند فعالیت نگهبانان و نیروهای امنیتی مجتمع نظارت داشته باشند. اما مسئولیت نظارت بر دوربین مداربسته، با مدیر حراست یا نگهبان ساختمان است. لازم به ذکر است ساختمان های کوچک تر که واحدهای مسکونی کمتری دارند، عموما فاقد تیم امنیتی و نگهبانی هستند. در این شرایط نظارت بر این دوربین ها باید توسط مدیر ساختمان انجام شود.
مدیر ساختمان در صورت لزوم برای بازبینی یا نظارت بر تصاویر ضبط شده دوربین ها، این کار را انجام می دهد. البته وی می تواند با هماهنگی مجمع مالکان و اهالی، شخصی را به عنوان نماینده خود برای این کار منصوب نماید. اما در مجموع، مدیر ساختمان ،مسئولیت نهایی را در این خصوص دارا می باشد.
محل ها و مشاعاتی که نصب دوربین در آنها لازم است
این دوربین ها در محل های مختلفی از ساختمان، نصب می شوند. با توجه به نقش نظارتی دوربین های مداربسته، باید در جاهایی نصب شوند که امکان کنترل بهتر و دید بیشتری را داشته باشند. به عنوان مثال نصب دوربین رو به یک دیوار که رفت و آمدی از آنجا انجام نمی شود، توجیهی ندارد. اما بالعکس، تعبیه دوربین در موقعی که درب ساختمان در دیدرس آن باشد، از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است.
در حالت کلی، قسمت های مختلف مشاعات باید توسط دوربین مداربسته مورد نظارت قرار بگیرند. هر چقدر تعداد بیشتری از مشاعات، مجهز به سیستم های نظارتی باشد، امنیت بیشتری را به ارمغان می آورند. در ادامه به برخی از این فضاها اشاره می کنیم.
- درب ورودی ساختمان یا سایر درب های اصلی و فرعی
- ورود و خروجی و سایر قسمت های پارکینگ مجتمع
- پشت بام ساختمان (در صورت لزوم)
- راهرو ها و راه پله ها
- ورودی و خروجی انباری های ساختمان
- لابی مجتمع
- آسانسور مجتمع
- فضای حیاط و فضای سبز
- و …
مجوز های لازم برای نصب دوربین مداربسته
همانطور که اشاره شد، نصب دوربین مداربسته تابع قوانین مشخص می باشد و البته این مقررات آنچنان هم سختگیرانه نیست. در واقع با نصب تابلو و اطلاع رسانی در خصوص استفاده از دوربین در اماکن مختلف، منعی قانونی خاصی برای این تجهیزات وجود ندارد. مسئله اصلی در استفاده از آن ها، اطلاع رسانی به اهالی و افراد می باشد. با توجه به سوء استفاده های احتمالی در حریم خصوصی افراد، این مسئله اهمیت ویژه ای پیدا می کند.
اما گاهی اوقات، نصب دوربین های مداربسته نیازمند کسب مجوز از ارگان های انتظامی می باشد. به عنوان مثال در صورتی که قصد دارید، دوربین در خانه شخصی و حریم خصوص نصب شود، پیش از انجام آن باید توسط نیروی انتظامی، مجوز رسمی دریافت نمایید. در غیر این صورت، امکان این وجود دارد که تحت پیگرد قانونی قرار بگیرید.
همینطور در محل هایی که حساسیت بیشتری نسبت به آن ها وجود دارد، این مسئله پر رنگ تر است. به عنوان مثال، فضاهایی مانند محل های نزدیک به اماکن نظامی، پادگان ها، سفارت خانه ها و … قطعا نصب دوربین بدون مجوز، غیرقانونی محسوب می گردد. به همین سبب، کسب مجوز پیش از تعبیه تجهیزات، الزامی است.
نصب دوربین مداربسته در آسانسور
با توجه به اینکه آسانسور از محل های حساس و پر رفت و آمد ساختمان می باشد، نصب دوربین مداربسته در این مکان اهمیت زیادی دارد. در صورتی که سرقتی در ساختمان اتفاق افتاده باشد، آسانسور یکی از محل هایی است که باید تصاویر آن بازبینی شود. برای تعبیه دوربین در این فضاها، منع قانونی وجود ندارد. اما تجهیز آسانسور به دوربین، نباید مزاحمتی برای اهالی ایجاد کند. همچنین نکته بسیار مهم این است که تابلوی اطلاع رسانی در آسانسور نصب شود. این تابلو معمولا با عناوینی مانند “این مکان مجهز به دوربین مداربسته می باشد” مورد استفاده قرار می گیرند.
در صورتی که در اماکن مختلف عمومی و … دوربین نصب شود، اما اطلاع رسانی انجام نشود، این اقدام غیرقانونی محسوب می گردد. این مسئله باعث پیگرد قانونی فرد یا افراد مسئول دوربین خواهد شد.
نصب دوربین جلوی درب واحد
یکی از مواردی که ممکن است باعث ایجاد اختلاف و دعاوی حقوقی در خصوص دوربین های مجتمع شود، نصب دوربین جلوی درب واحد است. این عمل می تواند توسط ساکنین واحد یا مدیر ساختمان انجام شود. در حالت اول، ساکن واحد مذکور، برای ایجاد امنیت، اقدام به نصب دوربین در جلوی درب ورودی واحد خود می نمایند. در حالت دوم، مدیر یا مسئولین ساختمان یا یک همسایه دیگر، نسبت به انجام این کار، اقدام می کنند. حال در هر دو حالت، اگر مزاحمتی برای فردی ایجاد شود، نصب آن غیرمجاز محسوب می گردد.
به عنوان مثال نباید دوربین های نصب شده مشاعات توسط مدیریت ساختمان، مشرف به داخل واحد مسکونی باشند. بدیهی است که این امر سبب نقض حریم خصوصی ساکنین خواهد شد. همچین اگر یکی از اهالی، جلوی درب واحد خود، دوربین نظارتی نصب کند، این عمل باید با تاییدیه مدیریت ساختمان و رضایت سایر همسایه ها انجام شود. لازم به ذکر است که دوربین فوق نباید مشرف به سایر واحدهای مسکونی مجتمع باشد.
ضمنا نصب این تجهیزات، باید توسط تابلو ها و بنرهای واضح به اهالی و افراد اطلاع داده شود. در صورتی که این دوربین ها باعث ایجاد مزاحمت برای افراد شود، ایشان می توانند از فرد مسئول دوربین شکایت کنند.
ضرورت اطلاع رسانی در مورد نصب دوربین به افراد
همانطو که پیشتر گفته شد، اطلاع رسانی در خصوص نصب دوربین مداربسته، اهمیت بسیار زیادی دارد. این اطلاع رسانی باید به صورت واضح و در دیدرس تمامی اهالی که از محل مورد نظر رفت و آمد می کنند باشد. ابزارهای مختلفی برای این مسئله وجود دارند که تابلوها، نوشته ها، و بنرهای خبررسانی از آن جمله هستند. با توجه به لزوم حفظ حریم شخصی افراد، به کار گیری این تجهیزات امنیتی، تابع این مقررات می باشد. در غیر این صورت، فرد یا افراد مسئول دوربین مورد نظر، مشابه دوربین مخفی عمل کرده اند. این عمل، بدون کسب مجوز، جرم محسوب شده و موجب پیگرد قانونی می شود.
{ در ادامه بخوانید: پنت هاوس چیست؟ و اجاره سوئیت و نکات مهم آن و همه چیز در مورد شهرک ویلایی و سکونت در آن }
هزینه نصب دوربین با مستاجر است یا مالک؟
با توجه به اینکه دوربین های مداربسته پس از نقل مکان مستاجر، در ساختمان باقی می مانند، هزینه خرید یا نصب آن ها در ساختمان، بر عهده مالک است. این مسئله در خصوص تمامی هزینه های مختلف هم صادق می باشد. به صورت کلی، پرداخت مبالغ برای خرید تجهیزات یا ابزارهای مهم و حیاتی ساختمان که امکان جابجایی آن پس از نقل مکان مستاجر وجود ندارد، باید توسط مالک انجام شود.
البته در صورتی که مستاجر بخواهد در داخل واحد مسکونی خود، اقدام به نصب دوربین کند، هزینه ها بر عهده خودش می باشد. لازم به ذکر است که این عمل، باید با در نظر گرفتن مجوزهای لازم و هماهنگی با مالک انجام شود.
دوربین مداربسته، نوعی از دوربین ها هستند که برای امر نظارت و کنترل بر فضاها و محیط های داخلی و خارجی مورد استفاده قرار می گیرند. مخترع این نوع از تجهیزات، یک مهندس آلمانی به نام والتر بروش بود و برای اولین بار در سال 1913 در آمریکا از آنها رونمایی شد. البته تاریخ اولین بهره برداری قابل مشاهده از آن ها، مربوط به سال 1942 است؛ در این سال، ارتش آلمان نازی، برای نظارت بر فرآیند پرتاب موشک های خود، از تجهیزات دوربین های مداربسته استفاده کرد. دوربین مدار بسته از کلمه Closed Circuit Tele Vision به معنای سامانهٔ تلویزیون مدار بسته، برگفته شده است که به صورت مخفف، CCTV هم خوانده می شود. به صورت کلی، این ابزار، برای نظارت بر رفت و آمد، مرور اتفاقات احتمالی، آسیب ها، شناسایی افراد و ضبط وقایع مورد بهره برداری قرار می گیرند.
همانطور که اشاره شد، دوربین های حفاظتی، اهمیت زیادی در روند زندگی روزانه انسان ها پیدا کرده اند. به همین سبب، اهمیت نصب دوربین مداربسته در مشاعات ساختمان هم مانند سایر فضاها و اماکن، بر کسی پوشیده نیست. با نصب این تجهیزات در قسمت های مشترک ساختمان، می توان امنیت بیشتری را برای مجتمع ایجاد کرد.
وظیفه کنترل تجهیزات امنیتی مانند دوربین، بر عهده تیم حراستی ساختمان می باشد. البته هیئت مدیره ساختمان، باید بر روند فعالیت نگهبانان و نیروهای امنیتی مجتع نظارت داشته باشند. اما مسئولیت نظارت بر دوربین مداربسته، با مدیر حراست یا نگهبان ساختمان است.
برچسب ها
اپلیکیشن حسابداری املاک اپلیکیشن شارژ ساختمان اپلیکیشن مدیریت ساختمان اهمیت نصب دوربین مداربسته در مشاعات ساختمان پلتفرم مدیریت املاک و مستغلات پلتفرم مدیریت ساختمان حسابداری ساختمان دوربین مداربسته چیست؟ قوانین نصب دوربین مداربسته در ساختمان مجوز های لازم برای نصب دوربین مداربسته محل ها و مشاعاتی که نصب دوربین در آنها لازم است مدیریت ساختمان مدیریت ساکنین ساختمان مدیریت شارژ و بدهی ساکنین ساختمان مسئولیت نظارت بر دوربین مداربسته نرم افزار مدیریت شارژ ساختمان نصب دوربین جلوی درب واحدنویسنده مطلب